Witamy w naszym sklepie!

Szukaj

Odkryj skład na etykiecie!

Agnieszka, 05.11.2020
Odkryj skład na etykiecie!

Skład – co widzi/czyta konsument na etykiecie?

Skład to obowiązkowa informacja, którą zamieszcza producent na etykiecie swojego produktu. Jak czytać etykietę?

Skrót INCI – pochodzi od angielskich słów: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, co w tłumaczeniu oznacza międzynarodową nomenklaturę dla składników i substancji kosmetycznych. Oznacza to, że producent posługuje się ustandaryzowanym systemem oznaczania produktów kosmetycznych obowiązującym w krajach należących do Unii Europejskiej, Chinach, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Super, idziemy dalej!

Ingredients – czyli składniki. Jeśli producent podaje skład, to musi ten skład ułożyć w prawnym porządku. Kolejność składników ma znaczenie. Jeśli więc widzisz na pierwszym miejscu aqua, a na ostatnim składnik na którym najbardziej Ci zależy, to znaczy, że w największej ilości w produkcie występuje składnik, który jest na pierwszym miejscu, a w najmniejszej lub w nikłej ilości ten na ostatnim. Jeśli chcesz, żeby kosmetyk działał na konkretny problem, sprawdź, czy interesujący cię składnik jest w składzie wystarczająco wysoko. Co z tego, że krem ma drobinki złota, jeśli wymienione zostały na szarym końcu. Im wyżej znajduje się substancja, tym mocniej zadziała na twoją skórę albo włosy.
Producenci, z którymi współpracujemy posługują się różną formą opisywania składników. Dla przykładu BeEco podaje w składzie swoich produktów Ingredients, a Mydlarnia 4 Szpaki podaje obydwa parametry: INCI i Ingredients - łatwo porównać na czym polega różnica.

Unikaj składników, które cię uczulają. Kiedy produkt wywoła u ciebie podrażnienie, zapisz sobie jego skład, żeby w przyszłości zrozumieć, co było przyczyną.

Szukaj na opakowaniu informacji o tym, że kosmetyk jest niekomedogenny. To oznacza, że nie zatyka porów i pozwala oddychać skórze.

Alkohol w kosmetykach stosowany jest jako środek dezynfekujący, konserwant oraz rozpuszczalnik. Niektóre substancje rozpuszczają się tylko w nim, dlatego często widzisz go w odżywkach do włosów. Dezynfekuje, tonizuje, chłodzi i czyści.

Citric Acid stosowany jest jako konserwant. Pomaga utrwalić działanie przeciwutleniaczy i zmiękcza niektóre substancje.

Cetyl alcohol stosowany jest jako emolient. Powoduje wygładzenie i nawilżenie.

Ethylparaben stosowany jako konserwant. Nie ma właściwości pielęgnujących.

Propylene glycol stosowany jest jako rozpuszczalnik. Odpowiada za wilgotność.

Linalool stosowany jest jako substancja uzupełniająca, zapachowa. Nie posiada właściwości pielęgnacyjnych.

Olej parafinowy stosowany jest jako środek rozpuszczający i emolient, szczególnie w kosmetykach do włosów. Pomaga w rozczesywaniu, nawilża, chroni, wygładza.

PPG-15 stosowany jest jako substancja aktywna. Ułatwia rozczesywanie włosów.

Sodium Lauryl Sulfate stosowany jest jako substancja aktywna. Odpowiada za odtłuszczenie i spienianie. Stwierdzono, że SLES może być drażniąca dla skóry, dlatego też skutecznie neutralizuje się ją hydrolizatami protein m.in. mleka (Hydrolized Milk protein) i pszenicy (Hydrolized Wheat Protein) .

Efekt podrażnienia skóry skutecznie minimalizuje obecność w składzie składników takich jak:

PEG-7 Gliceryl Cocoate

Cocamide DEA

Cocamide MEA

Laureth-6

Składniki te wykazują właściwości renatłuszczające. Ich działanie polega na uzupełnianiu niedoborów lipidów (tłuszczy) usuniętych z powierzchni skóry w trakcie mycia.

Innym dość skutecznym sposobem łagodzenia drażnienia SLES jest zastosowanie substancji obniżających pH skóry. Kwaśne (niskie) pH stanowi barierę dla rozwoju mikroorganizmów. Wartość ta powinna wynosić ok. 5-5,5. W wyniku mycia wartość pH może ulec podwyższeniu. W efekcie na powierzchni skóry tworzy się środowisko odpowiednie dla namnażania drobnoustrojów i może dojść do powstawania podrażnień. W celu obniżenia pH skóry do kosmetyków dodaje się składniki takie jak: Lactic Acid, Lauryl Lactate, Citric Acid.

Warto zadbać o to, by wybierane przez nas kosmetyki zawierały wyżej wymienione substancje.

Oleje silikonowe (Dimethicone, Dimethiconol Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Lauryl methicone copolyol). Powstają na skutek sztucznego połączenia tlenu i krzemu. Nie mają żadnych właściwości odżywczych, ale dzięki nim kosmetyk dobrze się rozprowadza i daje wrażenie, że skóra jest miękka, a włosy gładkie. Są dodawane m.in. do szamponów, odżywek do włosów, kremów i balsamów. Dla organizmu są to substancje obce, których nie potrafi wydalić. Ich długofalowy wpływ na zdrowie nie jest jeszcze znany.

Oleje mineralne. W kosmetykach występują pod różnymi nazwami – mineral oil, parafina, olej parafinowy, paraffinum oil, petrolatum, paraffinum liquidum, vaselinum flavum, paraffinum liquidum, petrolatum, cera microcristallina, ozokerite, ceresin, paraffin. Są uzyskiwane metodą próżniowej destylacji ropy naftowej. Pod względem chemicznym są to mieszaniny płynnych węglowodorów oczyszczonych z wazeliny. Są wypełniaczem, którego zadaniem jest zwiększenie objętości kosmetyku. Nie wchłaniają się, lecz zostają na skórze, przez co zaburzają wymianę gazową i metaboliczną skóry, a także są komedogenne (czyli powodują powstawanie zaskórników).

PEG, PPG. PEG (glikole polietylenowe) i PPG (glikole polipropylenowe) są to związki sztucznie wytworzone w laboratoriach. Nadają kosmetykom pożądaną przez producenta konsystencję. Mogą mieć jednak negatywny wpływ na skórę: osłabiają barierę lipidową, prawdopodobnie też uszkadzają genetyczną strukturę komórek (dlatego uznawane są za substancje potencjalnie rakotwórcze).

Bywa, że to, co z założenia ma upiększać, szkodzi skórze, a przy okazji środowisku. Dlatego zanim kupisz nowy kosmetyk, uważnie przeczytaj skład na opakowaniu i zrezygnuj, jeśli któryś ze składników budzi wątpliwości. Odkryj skład na etykiecie!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów